Verslag 190e verenigingsdag 25 maart 2017

Herman Damen beet de spits af met “Grounds for Sculpture”,een museum annex beeldenpark in Hamilton, New Jersey. Er waren spectaculaire, soms heel realistische, beelden te zien. Ook nam hij ons mee met een “Reis naar Zuid Korea (ISU congres)”.

Schepen speelden een belangrijke rol in het programma van de dag. Jaap van Loon vertoonde een video over een jaarlijks evenement “Furieade 2016” in Maassluis. “Watervloot” was van Jan Menzinga. Van Manfred Jägersberg zagen we “Hurtigruten”, met mooie opnamen van Noorse fjorden, en Jos Post liet “Bataviawerf” zien, met het VOC schip als onderwerp.

Jaap vertoonde ook nog de video “Schansbrug renovatie Boekestijn”,ook in Maassluis gefilmd, “Het Roode Koper” een landgoed in Ermelo en twee series “Portugal: Pousada De Marvao” en “Pousada Convento de Belmonte”. Jaap vertelde me dat een pousada een hotel is in een historisch gebouw, zoals een oud kasteel of klooster.

Ook “Rondje provincie Groningen” was van Jan, met beelden en veel natuur, zoals we van hem gewend zijn.

Manfred was ook de maker van “Horseheadnebula”, een astronomische serie waarbij een speciale 2D-3D conversie techniek werd toegepast. In 2D-foto’s van NASA en ESA wordt elke kleurtint omgezet in een bepaalde diepte, zodat een 3D-foto ontstaat. Een andere speciale techniek (ik vermoed solarisatie) heeft hij toegepast voor zijn video “Manfreds Werkstatt-Molly” over een stoomtrein in zwart-wit. Heel fascinerend. De hybride show (dia’s en video) “Furkapas”,over een rit met een stoomtrein over de pas, was ook van hem.

Jos vertoonde nog “Close-up”, dichtbij opnamen, geen macro, met een speciale lens. Het verwonderde me dat ook veraf nog scherp was.

“Tempels in Thailand” was een instructieve serie, met gesproken commentaar, van Job van de Groep. Mooie fotografie, zoals we van hem gewend zijn.

“Dia’s en Video’s van Leden” was heel interessant door de bijdragen van Robert van de Brink, Job van de Groep en Arjen Spiekstra over speciale technieken.

Van John Klooster zagen we twee mooi gefotografeerde series. De serie “Staalindustrie in het Ruhrgebied” betrof beelden van een oude staalfabriek. De serie “Venice” nam de kijker mee naar deze zeer fotogenieke stad.

René Vonk liet “Mariapark” zien met heiligenbeelden, vooral dan de Heilige Maria, zoals uit de titel blijkt.

Het was de dag van de speciale technieken. Op de website Sketchfab.com staat een groot aantal 3D-modellen van allerlei objecten. Op de computer zijn deze modellen van alle kanten te bekijken. Voorde serie “Sketchfab” heeft Rik van Schagen een selectie van deze 3D-modellen omgezet naar stereobeelden.

“Fiat Lux”,over enkele optische fenomenen, en “The Hague by Night” waren van ondergetekende.

Roland De Raeve