Verslag van de 217e verenigingsdag 23 maart 2024

De tweede verenigingsdag in 2024 startte in de ochtend met de Algemene Ledenvergadering.

Het middagprogramma werd bezocht door zo’n 30 leden en onze programmamaker John Klooster had weer gezorgd voor een gevarieerd programma dat begon met Foto’s  en video’s van leden.

Erwin Dammers liet foto’s zien van het Everglades National Park in Florida. Vanaf een propellerboot bracht hij de vissen in het water fraai in beeld.

David Krooshof liet zijn experimenten zien met gestapelde videobeelden, waardoor het leek alsof vogels als een lint door de lucht vlogen. Ook maakte hij met een infraroodcamera in het donker foto’s, wat een apart effect gaf.

Arjen Spiekstra nam ons mee naar Ravenstein, een vestingstad in Noord-Brabant en gelegen aan de Maas. In de Stadstuin bij het Leerlooierijmuseum staat een achttal grote machines die voor de bereiding van leer zijn gebruikt. Deze waren door Arjen mooi in beeld gebracht, evenals de Sint-Luciakerk uit 1735, de vestingwallen, het Philips van Kleefbolwerk en windmolen De Nijverheid. Later in het programma gingen we met Arjen mee naar het spoorwegmuseum in de stad Utrecht dat gehuisvest is in het in 1874 gebouwde Maliebaanstation. In het overdekte buitenmuseum wordt de historie en ontwikkeling van het spoorwegmaterieel in Nederland getoond, met een replica van De Arend, Nederlands tweede stoomlocomotief. Ook staat er een seinhuisje dat afkomstig is uit Groningen. Op basis van de getoonde foto’s lijkt dit museum overigens een kanshebber te zijn voor de excursielijst van het ISU-congres.

Met Jan Menzinga maakten we een rondje door de provincie Groningen, dat begon bij het beeld van het Peerd van Ome Loeks op het stationsplein van de stad Groningen. Uiteraard ontbrak een bezoek aan de Fraeylemaborg in Slochteren niet, want Jan heeft ons wel vaker hiernaartoe meegenomen. Ook andere borgen kwamen in beeld zoals de Piloersemaborg en de Allersmaborg, beide gelegen in de gemeente Westerkwartier. Van andere orde waren het recreatiepark Borgerswold bij Veendam en het poortgebouw van de begraafplaats De Stille Hof in Hoogezand. Ook zagen we het Gemaal Rozema bij Termunterzijl en de vogelkijkhut De Kiekkaaste bij Nieuwe Statenzijl, beide in het oosten van de provincie. De muziek bij deze serie was het tweede deel uit de 94ste symfonie met de paukenslag van Joseph Haydn, waarbij we van tijd tot tijd werden verrast door een paukenslag en daardoor de aandacht bij de serie hielden.

Job van de Groep liet beelden zien van het John F. Kennedy Space Center, de raketlanceerbasis en een ruimtevaartindustriecomplex van de NASA is bij Cape Canaveral op Merritt Island in Florida.

Van Rik van Schagen waren twee series in het programma opgenomen. In de eerste serie liet hij allerlei bijzondere straatbeelden zien in zijn woonplaats Schiedam. Daarna nam hij ons mee naar de VerzamelJaarbeurs die in november 2023 werd gehouden in de Jaarbeurs Utrecht. Deze beurs is een van de grootste verzamelbeurzen van Europa die jaarlijks duizenden bezoekers trekt uit binnen- en buitenland. Het is in feite een zeer luxe rommelmarkt met kunst, vintage en curiosa en daardoor een paradijs voor liefhebbers en schattenjagers, boordevol bijzondere verzamelingen en tot de verbeelding sprekende items, waarvoor soms honderden euro’s worden gevraagd.

In het programma waren ook ISU CODE 31a en 32a opgenomen, waarbij CODE staat voor Club Online Digital Exchange, dus niks geen geheimzinnig gedoe! Leden van onze zusterorganisaties uit Berlijn, Oostenrijk, Ljubljana, Zwitserland, Engeland en Duitsland lieten mooie foto’s zien van all over the world. In ISU CODE 31a kwam ook onze vereniging in beeld met foto’s van John Klooster, Theo van Dam, Cor van Wageningen, René Vonk, Gert-Jan Wolkers, Simone Wolkers en Rik van Schagen.

John Klooster liet ons beelden zien van zijn reis naar Namibië, Botswana en Zambia. In Cape Cross in Namibië zagen we een enorme kolonie Kaapse pelsrobben, ten onrechte aangezien voor zeehonden of zeeleeuwen. In het Nationaal Park Etosha in Namibië waan je je in een dierentuin, maar het is puur natuur! Via Caprivistrook, een grensstrook tussen Angola en Botswana, ging de reis verder naar Botswana. In Zambia zagen we watervallen met een prachtige regenboog daarboven. Soms moet je gewoon geluk hebben om dit soort foto’s te kunnen maken! Al met al een mooie serie met perfecte foto’s en een olifant met de bekende lange snuit blies deze serie uit.

Job van de Groep nam ons daarna mee naar Stockholm en liet allerlei architectuuruitingen zien, waaronder de toegangspoort tot het Nobel Prize Museum.

Terug in Nederland zagen we van Willebrord Dorresteijn de serie La Caravane die ook al in november 2023 was vertoond. In deze video gaat het over de start van de Tour de France in 2015 in Utrecht en een bonte stoet aan fietsen passeerde daarbij de revue.

Van Gerwald Hazelaar zagen we tot slot een video met als titel Ensemble Drie. Het bleek te gaan om een huiskamerconcert bij Gerwalds buren in Zwolle met volksmuziek uitgevoerd op fluit, accordeon en klarinet.

Al met al was het een geslaagde verenigingsdag, niet alleen vanwege de vertoonde series, maar ook door de persoonlijke gesprekken.

Sophieke Nijhuis-Bouma