Verslag 193e verenigingsdag 2 december 2017

De dag begon vroeg met de “Speciale Interesse Groep lenticulaire foto’s”. Een ander speciaal item was de “Fotocompetitie 2017”. Voor beide onderwerpen verwijs ik naar de artikelen van onze voorzitter.

Het reguliere projectie programma begon met “Ooievaar” van Arjen Spiekstra. Het waren opnamen met de camera, op statief, van een ooievaarsnest, met leuke gesproken commentaar. Vanaf een vaste positie werd het volledige broedseizoen gevolgd. Van Arjen was ook “Schynige Platte”, een berg in het hart van de Jungfrau Regio in Zwitserland. Opmerkelijk waren de speciale effecten die hij had aangebracht.

“Cochem”, een schilderachtig Duits stadje aan de Moezel, was van René Vonk. Ook “Henri Chapelle” met ingetogen opnamen van de Amerikaanse militaire begraafplaats in België was van hem, evenals “Honfleur”, het Normandische stadje.

Jaap Karman, bekend van zijn videopresentaties, vertoonde “Voedselhulp voor Ganzen” en “Molendag De Roos” (in Delft).

Mooie kleurige foto’s zagen we in “Keukenhof” van Frans van de Kamp”. “Slag van Bourtange 2017”, ook van Frans, was een impressie van de nagespeelde slag van 1742 in het vestingdorp in de provincie Groningen.

In de “ISU Code 19C” waren weer mooie gevarieerde plaatjes te zien van leden van stereoclubs uit de hele wereld.

Herman Damen had een reis gemaakt naar “Griekenland” en liet ons meegenieten van het mooie land.

Een merkwaardige “splitscreen” techniek werd door Job van de Groep toegepast in “Straatjes en poortjes in Toscane”. Het onderwerp geeft foto’s in portretstand. Twee foto’s werden naast elkaar geprojecteerd en om en om gewisseld. Heel apart.

Marten Reisz vertoonde een heel speciale animatievideo “Daumen Kinosaurier”.

“Mont Saint Michel” in Frankrijk werd mooi in beeld gebracht door Jaap van Loon.

Manfred Jägersberg vertoonde weer een instructieve sterrenkundige show “Supernova”. Zoals altijd door hem samengesteld uit heel indrukwekkende beelden afkomstig van de NASA en ESA.

In “Dia’s en Video’s van Leden” werden opmerkelijke opnamen en technieken vertoond.

“The Best of the West”, over de Amerikaanse nationale parken, was prachtig gefotografeerd, wat we van John Klooster gewend zijn.

Van één van de pioniers van onze vereniging, Harry zur Kleinsmiede, zagen we de digitaliseerde analoge serie “Winter in Tirol”, perfecte stereobeelden, ook wat we van hem gewend zijn. Zie “It was forty years ago today… (5)” in 3D-Bulletin 207 voor een impressie.

Een aparte serie was “Animal Wall”, van onze voorzitter Dennis Boersma. Het waren recente opnamen van dierfiguren op de muur rond het park bij Cardiff Castle welke werden getoond in de vorm van oude stereokaarten.

Jan Menzinga liet “Herfst in Sauerland” zien, met mooie opnamen van het Duitse natuurgebied.

In “Het Balloërveld” van Jos Post zagen we opnamen van o.a. de heide in het buurtschap in Drenthe.

Van Gisela Will, een vroegere voorzitter van de DGS, was “Fremden Welten”. In deze serie werd door horizontale en/of verticale spiegeling een vervreemdend effect bereikt.

“Granada” en “Madrid”, met naast digitale plaatjes ook gedigitaliseerde dia-opnamen, waren van mijzelf.

Het was weer een fascinerende dag met gevarieerde ervaringen.

Roland De Raeve