Verslag 195e verenigingsdag 24 maart 2018

In “Koreanen op mijn geheugenkaartjes” van Job van de Groep zagen we beelden van het dagelijks leven in Zuid-Korea ten tijde van het ISU congres in Busan. Het was een interessante aanvulling bij de vroegere series van Job over het congres en de daarmee verbonden excursies. Ook “De klippen van Moher” , de spectaculaire westelijke rotskust van Ierland, was van Job. In “Dia’s en Video’s van Leden” kwam Job ook aan bod met een eerbetoon aan de vorig jaar overleden wiskundige en 3D-kunstenaarKoos Verhoeff, die een goede vriend was van Jaap Zonneveld.

Interessante dichtbij opnamen van gevarieerde flora met instructief commentaar in “Dia’s en Video’s van Leden” waren van Willebrord Dorresteijn. En Dennis Boersma liet zien dat je met de 3DSteroid app op je smartphone ook behoorlijke stereofoto’s kan maken. Het werkt met de cha-cha methode dus wel goed opletten dat er niets beweegt in het beeld. Voor sommige situaties een goed alternatief als je je stereocamera niet bij je hebt.

Ineke Deckers vertoonde de series “Laatste trein Maassluis”, over de laatste rit op de lijn Hoek van Holland-Rotterdam, en “Graffiti Gent”, beide gemonteerd door Jaap van Loon. Die laatste was samen met “Bezoek aan Gent” van Jaap een impressie van een “dagje uit” van Regio West (zie 3D-Bulletin 210, p.10). Ik vond dit heel leuk, want Gent is mijn geboortestad.

Van René Vonk zagen we al een serie over het Franse dorp d’Oradour-sur-Glane (zie verslag 3D-Bulletin 210,p.6). Nu was de mooie begraafplaats aan de beurt in “Cimetièred’Oradour-sur-Glane”. René vertoonde ook “Hombourg”, met foto’s van een vervallen spoorwegstation in een gemeente in de Belgische provincie Luik.

Voor “Hoogstraten” van Huib den Hollander verwijs ik naar het verslag in Bulletin 207, p.8.

Jos Post was er vlug bij om te fotograferen tijdens de korte periode waarin geschaatst kon worden op natuurijs. Het resultaat zagen we in “IJspret in Haren”.

“Tibet’s way of life” en “De verboden stad in Peking” waren van John Klooster. Zoals altijd van John: pure fotografie.

Frans van de Kamp liet fraaie opnamen zien van “Fort Pannerden en Gelderse kastelen”.

Net zoals de in januari vertoonde “Bloemen” liet Jan Menzinga dia’s een 2de leven leiden in “Cactussen (gescande dia’s)”. Daar ben ik helemaal voorstander van.

Van de 8ste bijdrage van Harry zurKleinsmiede, “Grand Canyon”, zagen we al plaatjes in 3D-Bulletin 210, p.55-57. Ook weer heerlijk gescande dia’s.

Er waren weer “mooie plaatjes” te bewonderen in 3 “ISU code” shows.

Van mijzelf waren “Mondriaan in Den Haag” (het Mondriaanjaar 2017) en “Sevilla” met ook veel gescande dia’s. Ik wou er graag een oud mono plaatje in. Dat heb ik laten converteren naar 3D door Johan Steketee. Daarvoor mijn hartelijke dank.

Roland De Raeve