Verslag van de 209e verenigingsdag 8 oktober 2022

De verenigingsdag werd voor de 1e keer gehouden op onze nieuwe locatie in Zeist. De vrijdag voor de bijeenkomst zijn veel spullen vanuit de garage van Sophieke in Bunnik naar de Shalomzaal van de NoorderLichtgemeente in Zeist gebracht. Vooraf werd rekening gehouden met enige improvisatie en dan met name of de zaal voldoende lichtdicht was af te sluiten. Ondanks dat er sprake was van een beetje strooilicht had dit nauwelijks invloed op het projecteren. De dag werd gestart met een serie van Arjen Spiekstra. Hij nam ons mee naar de Bayerische hoofdstad München, waar hij ons liet genieten van mooie 3D beelden van deze stad.

Eric Doorn, Job van de Groep, Ineke Deckers, Claudia Harkema, Huib den Hollander en Rik van Schagen, allen leden van regio West, zijn naar de Floriade geweest waaruit de serie Carrousel Almere gemaakt is. Iedere fotograaf heeft 5 foto’s ingeleverd, totaal dus 30 foto’s. Na het ontdubbelen waren er 15 foto’s over die zeer mooi in een serie zijn verwerkt. Gert-Jan Wolkers heeft foto’s gemaakt met zijn iPhone van diverse Nederlandse landschappen. Dit leverde verrassende en spectaculaire beelden op met relatief eenvoudig materiaal. Zeker als je beseft dat je je telefoon eigenlijk altijd wel bij je hebt.

De ochtend werd vervolg met een ISU-Code waarin mooie beelden van onze internationale leden werd getoond. Job liet ons genieten van een serie over de “Dutch defense waterlines”. Deze serie is ook getoond op het ISU-congres in Tsjechië en laat duidelijk een stukje Nederlands erfgoed zien. De serie is middels grote anaglieffoto’s ook vertoond op diverse locaties van de “Dutch defense waterlines”. Erg mooi gedaan waar Job dan ook veel tijd in heeft gestoken. De ochtend werd afgesloten van een serie over de stad Brugge. Ik ben daar zelf in het voorjaar geweest en had het geluk dat het goed weer was. Het is duidelijk te zien waarom Brugge een van de best bewaarde middeleeuwse steden van Europa is.

Voor Dia’s van leden had Hans Ketelaar 2D-foto’s met het programma Leiapix omgezet in een 3D-foto. Dit liet zien wat voor (goede) resultaten met dit programma behaald kunnen worden bij het omzetten van 2D-foto’s. Enige nabewerking met bv. SPM is wel aan te raden. De eerste serie van het middagblok was een serie over Abraham Kuyper van Johan Steketee. Een mooie serie met leuk commentaar van Johan. Helaas is Johan afgelopen zomer overleden. Vanwege zijn slechte gezondheid kwam hij al enkele jaren niet meer op een verenigingsdag. Jan Menzinga had een serie genaamd ‘Nostalgie’. Dit betrof oude 3D-kaarten die hij had gescand. Een aantal beelden betrof de stad Groningen en directe omgeving. Van sommige beelden had Jan nog achtergrondinformatie. Robert van den Brink had een miniserie gemaakt waar diverse beelden in slow motion werden afgespeeld. De serie had dan ook de toepasselijke naam ‘Slow Motion’. Robert had gebruik gemaakt van een GoPro 3D hero system (2 Gopro camera’s in een speciale 3D-houder waarmee je dan 3D-foto’s en -video kunt maken). De Gopro’s die Robert heeft gebruikt hebben de mogelijkheid om zeer veel beelden per seconde op te nemen. Een normale camera neemt op met 24 beelden per seconde. De Gopro’s van Robert kunnen tot 120 beelden per seconde opnemen. Met een programma dat door interpolatie een extra beeld tussen twee beelden invoegt is dat verdubbeld tot 240 beelden per seconde. Wanneer je deze beelden vervolgens op de normale snelheid (24 beelden per seconde) afspeelt, dan zorgt dat voor vertraging van de beelden (tot 10x langzamer). Dit geeft dan ook een spectaculair effect.

In het derde blok nam Jan Menzinga ons mee in een serie over de nationale monumentendag. Het brandweermuseum in Sappemeer, de koepelkerk eveneens in Sappemeer en de korenmolen in Kolham kwamen o.a. aan bod. Eric Doorn heeft ons beelden laten zien van de grotten van Postojna in Servië. Een netwerk van grotten met zeer mooie stalagmieten en stalactieten. Eric heeft dit zeer mooi in beeld gebracht. Zeker de moeite waard voor een kijkje als je daar in de buurt bent. Arjen Spiekstra liet ons Nederland in het klein zien met zijn bezoek aan Madurodam. Alle bekende bouwwerken passeerden de revue. Dennis Boersma heeft de open dagen van de Koninklijke luchtmacht bijgewoond. Dit resulteerde in mooie beelden waarbij naast foto’s ook deels is gefilmd. Een mooie detail is dat Dennis in zijn serie geluiden heeft gebruikt die ter plekke te horen waren. Tijdens het ISU-congres is de serie Vltava getoond. Deze serie, gemaakt door Marek en Svetlana Audy, was uitgeroepen tot de beste serie tijdens het congres. En niet zonder reden, een spectaculaire serie over de natuur in en rondom de rivier Vltava (Moldau). De beelden waren adembenemend, je werd meegenomen met fantastische dronebeelden (brede basis), opnamen van groot wild zoals wolven en herten en uitleg over de rijke flora en fauna van de Moldau. De serie had m.i. niet misstaan op National Geografic. De dag werd afgesloten met de serie Titulografie gemaakt door Jaap van Loon, die evenals Johan Steketee afgelopen zomer overleden is. De serie nam ons mee in de diverse aspecten van titels in 3D en dan met name in combinatie met het zogenaamde geheimzinnige schijnvenster. Jaap liet de kijker op deze manier op een speelse manier kennismaken met titels die je eenvoudig met een fotobewerkingsprogramma kunt maken.

John Klooster