Verslag van de 211e verenigingsdag 28 januari 2023

Tijdens het ochtendprogramma waren er zo’n 42 leden aanwezig en dat aantal liep in de loop van de dag nog wat op. Omdat de NVvS op 27 januari 1973 is opgericht, was er 50 jaar na dato een gebakje bij de koffie of thee.

Willebrord Dorresteijn beet het spits af met zijn serie over het Kaunertal in de Oostenrijkse deelstaat Tirol. We zagen mooie foto’s van rotsplanten, bergbeekjes, een gletsjer en bergtoppen met eeuwige sneeuw. In het tweede projectieblok nam hij ons mee naar Flevoland waar hij de vormen- en kleurenrijkdom van paddenstoelen in beeld had gebracht.

René Vonk bezocht in Brussel het Koninklijk Museum van het Leger en de Krijgsgeschiedenis en liet in het eerste deel zwart-witbeelden zien van militaire vliegtuigen die in een enorme hal staan opgesteld. De beelden kwamen soms ver uit het schijnraam, wat een indrukwekkend effect gaf. In deel twee dat in het tweede projectieblok werd vertoond, kwam allerlei artilleriegeschut aan bod waarbij de loop van de kanonnen soms de zaal in kwam. Ook hier alles in zwart-wit, wat een mooi historisch tintje gaf. René had ook meegedaan aan het project van Dominik Oczkowski waarbij het ging om foto’s gemaakt met de Minuta Stereo, een analoge stereocamera zonder lens , een zogenoemde pinhole camera. Deze camera is dus eigenlijk een stereoversie van de camera obscura. Een camera zonder lenzen heeft een oneindige scherptediepte en dat leverde met de Minuta Stereo aparte beelden op.

Job van de Groep nam ons mee naar het Watersnoodmuseum in Ouwerkerk op Schouwen-Duiveland dat hij samen met zijn vrouw Janneke bezocht. Dit museum is het Nationaal Kennis- en Herinneringscentrum Watersnood 1953 en biedt een diepgaand beeld van de gebeurtenissen tijdens en na de watersnoodramp van 1 februari 1953. Zo vlak voor de 70ste herdenking van deze ramp, was Jobs serie dus heel actueel. Zijn foto’s werden ondersteund met de stem van een commentator destijds. Ook werd daarbij ingegaan op het ontstaan van deze ramp: een combinatie van storm en springtij. Het museum is gehuisvest in de vier caissons die gebruikt zijn voor het sluiten van het laatste gat in de Oosterscheldedijk aan de zuidkant van Schouwen-Duiveland .

Ook in de volgende serie was water duidelijk aanwezig, want Arjen Spiekstra volgde de Noordzee en het achterliggende duinlandschap tussen Noordwijkerhout en Scheveningen. Hij liet mooie beelden zien van o.a. het strand, de patronen in het zand bij terugtrekkende vloed en alle activiteiten die zich aan de vloedlijn afspelen. Uiteraard ontbraken de Scheveningse boulevard met het Kurhaus en de Pier bij Scheveningen niet. In het tweede blok nam Arjan ons mee naar Monreal, een schilderachtig plaatsje in de Vulkaaneifel en onderdeel van de Eifel. We zagen vooral veel fraaie vakwerkhuizen, waarbij het opvallend was dat de straten zo verstild waren.

In de laatste serie voor de lunchpauze konden we genieten van fraaie natuurbeelden op de Veluwe in de herfst en winter. Robert van den Brink had allerlei kortere series samengevoegd tot een presentatie van 30 minuten, maar door zijn toelichting erbij bleef je tot het einde geboeid. We zagen mooie beelden van de zonsopkomst in de mist, waardoor een zogenoemde lichtharp ontstaat, omdat de lichtstralen doen denken aan de snaren van een harp. Ook spinnenwebben zijn in de herfst aan het begin van de dag zeer fotogeniek vanwege de dauwdruppels. We zagen vogels en een eekhoorn met hun spiegelbeeld in het water. Die foto van de eekhoorn leverde overigens Robert de publieksprijs op bij de NVvS-Stereofotocompetitie 2022 (zie 3D-Bulletin 225) . Uiteraard ontbraken mooie foto’s van paddenstoelen niet. Zo zagen we gewone zwavelkop, porseleinzwam, geweizwam en op een dennenappel muizenstaartzwam. Robert liet ons ook timelapse-video’s zien van het opengaan van een dennenappel en de ontwikkeling van oesterzwam en vliegenzwam. Fraai waren de foto’s van ijshaar, een verschijnsel dat bij enkele graden nachtvorst ontstaat door bevriezing van het door een schimmel uitgescheiden vocht. IJshaar wordt ook wel de baard van Koning Winter genoemd en dat bracht ons bij foto’s van sneeuwlandschappen, ijspegels en rijp, waarbij op macrofoto’s dit laatste weersverschijnsel pure natuurkunst is. In het derde blok volgden nog de lente en zomer. De fraai berijpte krokusjes waren daarbij de opmaat naar de lente met al z’n bloesempracht, maar in de lente komen dieren ook weer uit hun winterrust. Zo gaan mannelijke padden en kikkers op zoek naar een vrouwtje en sluipen libellen uit hun larvenhuidje, een acrobatische toer, om na het uitharden van hun vleugels de wijde wereld in te vliegen. In de vroege zomer zijn vogels volop in de weer met het voeden van hun jongen, waarvan we ook mooie beelden zagen. Opnieuw zat er een timelapse-video in de presentatie, dit keer van het opengaan van allerlei bloemen. Een deel hiervan had Robert ingezonden voor de Minute of Fame-competitie 2022 waarmee hij de 1e prijs in de wacht sleepte. De zomer is bij uitstek het seizoen waarin vlinders actief zijn en zo passeerden diverse vlinders in verschillende ontwikkelingsstadia de revue, waarbij Robert in zijn toelichting ons allerlei weetjes meegaf. Aan het einde van de zomer begint voor de edelherten de bronsttijd waarbij de mannelijke herten (bokken) op zoek gaan naar een roedel van vrouwelijke herten (hindes), zo ook op de Veluwe, wat leidt tot gevechten tussen bokken. Het geluid dat ze daarbij maken (burlen) is een onderdeel van hun imponeergedrag en ook dat maakte deel uit van Roberts presentatie. Hij sloot zijn indrukwekkende presentaties, niet alleen wat betreft de perfecte kwaliteit van de foto’s en video’s maar ook vanwege zijn toelichting, af met timelapse-opnamen (100x zo snel) van zonsondergangen bij het Kootwijkerzand.

Na de lunchpauze begon het tweede projectieblok met het programmaonderdeel Dia’s en Video’s van leden, waarin Klaas Verbaan zijn analoge natuuropnamen van o.a. vogels gemaakt met een door Jos Pennings gekoppelde camera liet zien, met dank aan Job van de Groep voor het digitaliseren. Job zelf liet beelden van de minitentoonstelling in Fort de Gagel bij Utrecht zien, waar de tentoonstellingspanelen van de reizende tentoonstelling De Hollandse Waterlinies door een andere bril zijn opgeslagen. Een aantal panelen heeft zo een semipermanente plek gekregen in het fort en Job gaf ons ook een inkijkje in dit fort. Menno Mensinga liep als archeoloog een dagje mee in Utrecht met het bouwteam dat rond Hoog Catharijne betrokken was de vernieuwing van Utrecht CS, de mega ondergrondse fietsenstalling, het uitgraven van de Catharijnesingel en de aanleg van de sneltram naar de Uithof. Erwin Dammers was op werkbezoek in Barcelona, maar had ook tijd voor het vastleggen van o.a. de kleurrijke mozaïeken van Gaudi in het Parc Güell. Ook Willebrord Dorresteijn liet ons rijpfoto’s zien, niet op de Veluwe maar in Ierland.

In het tweede projectieblok zagen we van Peter Bloemendaal zijn serie Vier kastelen rond Nijmegen: Kasteel Hernen in het Land van Maas en Waal en uiterste westen van het Rijk van Nijmegen, kasteel Tongelaar in de gemeente Land van Cuijk (N-Br.), kasteel Doornenburg in de Betuwe tussen Arnhem en Nijmegen en kasteel Doorwerth ca. 10 km ten westen van Arnhem. Het zijn allemaal kastelen van eeuwen her die nu veelal een horecafunctie hebben. Peter maakte de foto’s toen er geen blad aan de bomen zat, waardoor je ook door de bomen het kasteel kon zien.

Al met al was het goed om in de eerste maand van het nieuwe jaar elkaar te ontmoeten en om samen te kijken naar hoe diverse leden hun passie voor stereofotografie in praktijk brengen. Kortom, het was een mooie verenigingsdag waarbij het gebakje t.g.v. het vijftigjarig bestaan van de vereniging voor een feestelijk tintje zorgde.

Sophieke Nijhuis-Bouma