Verslag van de 212e verenigingsdag 25 maart 2023

De tweede verenigingsdag in 2023 startte in de ochtend met de Algemene Ledenvergadering.

Het middagprogramma werd bezocht door zo’n 40 leden en onze programmamaker John Klooster had weer gezorgd voor een gevarieerd programma.

Het projectieblok na de lunchpauze begon met het programmaonderdeel Dia’s en video’s van leden. Arjen Spiekstra beet het spits af met een korte serie Tekenen in 3D in VR. Met het programma Gravity Sketch en een VR-bril op, maak je zo je eigen tekeningen. Gerard Coumou had foto’s van het Vigelandpark in Oslo aangeleverd met daarop de entree en beelden in graniet en brons. Dit park met meer dan 200 beelden is in de eerste helft van de 20ste eeuw ontstaan en blijkt een sterke aantrekkingskracht te hebben op stereofotografen. In de loop der jaren zijn namelijk vele beelden uit dit park op het 3D-projectiescherm van de NVvS verschenen. Willebrord Dorresteijn nam ons in Utrecht mee naar etalagepresentaties van studenten aan het Nimeto, een praktijkgerichte creatieve vakschool. Zelf was hij jarenlang als docent aan deze school verbonden. Erwin Dammers liet ons stereofoto’s zien die hij in 1999 met een Revere-camera had gemaakt tijdens een vakantie in Egypte. Na het digitaliseren moesten deze foto’s nog een forse nabewerking ondergaan vanwege de matige kwaliteit van de oorspronkelijk analoge beelden. Ook had hij “gewone” foto’s van deze vakantie geconverteerd van 2D naar 3D. Een vergelijking met de echte stereobeelden leidde tot de conclusie dat deze conversie stereotechnisch wel o.k. was.

Na de Dia’s en Video’s van leden stonden nog 17 shows op het programma waarvan er twee vanwege projectieproblemen uiteindelijk moesten worden gecanceld. We zagen in de video Ballonfiësta Barneveld van Robert van den Brink kleurrijke luchtballonnen in allerlei vormen de lucht ingaan. Dit evenement wordt sinds 1982 gehouden als eerbetoon aan Jan van Schaffelaar die in 1482 van de kerktoren in Barneveld sprong. De luchtballon in de vorm van een kuiken was een duidelijke verwijzing naar Barneveld als centrum van de pluimveesector. In zijn serie Frozen fire liet Robert ons foto’s van gloedvolle winterse weersomstandigheden zien. De laatste serie in zijn drieluik met als titel Zierikzee bij nacht waren sfeerbeelden van panden in het centrum van deze Zeeuwse havenstad met z’n rijke historie.

Jan Menzinga ging naar Fieberbrunn in de Oostenrijkse deelstaat Tirol om daar paddenstoelen te fotograferen, maar het werd een vroege wintervakantie vanwege sneeuwval. Hij liet ons zijn resultaten van de 2D naar 3D-conversie zien. Ook hier leken het veelal echte stereofoto’s, maar de foto’s van de kabelbanen klopten niet helemaal.

Als eerbetoon en ter gedachtenis aan Roland De Raeve waren twee series van hem in het programma opgenomen. Voor Colours of My Life was de gelijknamige song van Judith Durham het vertrekpunt en People is gebaseerd op de gelijknamige song van Barbra Streisand. In beide series waren de foto’s met vermelding van de betreffende tekst eigenlijk een heel mooi uitgewerkte illustratie bij de songtekst. Dat was Roland ten voeten uit!

Ondanks dat afgelopen maanden een vorstperiode met winterse beelden uitbleef, konden we genieten van de serie IJsbeelden, gemaakt door Job van de Groep tijdens het afgelopen winter gehouden Nederlands IJsbeelden Festival in Zwolle.

Van Rik van Schagen waren er drie series in het programma opgenomen: De aarde is rond, Floriade 2022 en Art Rotterdam. In eerstgenoemde serie passeerden allerlei objecten met een ronde vorm de revue, met wellicht als meest herkenbare het reuzenrad op de pier bij Scheveningen. Floriade 2022 werd gemaakt tijdens het jaarlijkse uitstapje van regio West. Het was een regenachtige dag met weinig bezoekers aan de tienjaarlijkse tuinbouwtentoonstelling, dit keer in Almere, en de ondertiteling bij de foto’s was vol understatements. In Art Rotterdam ging het om een fotografisch verslag van een bezoek aan Object 2023, een in februari 2023 gehouden designbeurs in het monumentale HAKA-gebouw in Rotterdam. Wat mij persoonlijk het meest zal bijblijven van deze serie is de indrukwekkende schelpenvloer.

Ook van René Vonk zagen we twee series: Military en Amphia. De eerste serie waren zwart-wit beelden van jeeps, militaire tentenkampen etc. met een historische uitstraling. De keuze voor zwart-wit benadrukte daarbij het verleden. Ook het object van de serie Amphia is inmiddels verleden tijd. René maakte foto’s van het verlaten en leegstaande Amphia-ziekenhuis in Breda. Bij de sloop van het ziekenhuis zal zoveel mogelijk bouwmateriaal worden hergebruikt voor de woningen die op het voormalige ziekenhuisterrein zullen worden gebouwd.

Van Arjen Spiekstra waren naast zijn Dia’s en video’s voor leden ook twee series opgenomen in het programma: Verdronken bos en Orchideeënhoeve. In de eerste serie ging het om een bos bij Schalkwijk dat in het kader van waterberging onder water is gezet. Van de oorspronkelijke bomen staan nu alleen nog dode staken boven water. Maar echt dood is het er niet, getuige de groei van kattenstaarten en de verschijning van een ijsvogel, die op de laatste foto van de serie in beeld werd gebracht! Zijn tweede serie betrof een fotografisch reisverslag van het bezoek van hem en Willebrord & Willy Dorresteijn aan de Orchideeënhoeve in Luttelgeest en daarmee was het een duopresentatie van Arjen en Willebrord. In de Orchideeënhoeve is veel meer te zien dan alleen orchideeën, waarbij dus ook stokstaartjes, schildpadden en flamingo’s mooi in beeld werden gebracht.

De serie IJsland 2020 van Jaap Hos moest halverwege worden afgebroken vanwege technische problemen, maar die serie komt zeker terug op een volgende verenigingsdag.

De in het programma opgenomen ISU Code 30a bevatte bijdragen van zusterorganisaties uit Duitsland (2x), Frankrijk, Zwitserland, Engeland, Oostenrijk en Slovenië. Ook bijdragen vanuit Nederland maakten deel uit van deze ISU Code, met mooie foto’s gemaakt door Luk De Rop, Theo van Dam, Gert-Jan Wolkers, Job van de Groep en Dennis Boersma.

Kees Kloosterboer maakte in zijn korte serie Ochtendlicht ons deelgenoot van de zonsopkomst in een nevelig landschap. De laatste show van deze verenigingsdag was een bijdrage van Stefan Giehl met als titel Grüβe aus meiner neuen alten Heimat. We zagen allerlei mooie landschapsbeelden in de Duitse deelstaat Rijnland-Palts.

Al met al was het een geslaagde verenigingsdag, niet alleen vanwege de vertoonde series, maar ook door de liveontmoetingen.

Sophieke Nijhuis-Bouma