Verslag 200e verenigingsdag 23 maart 2019

Het was een bijzondere dag verenigingsdag. Het was namelijk alweer de 200e. Hiervoor had het bestuur voor iedere bezoeker koffie met gebak geregeld.

De serie Le Snob van Peter Siero had vandaag de aftrap. De serie nam ons mee naar een muziek gezelschap dat zich voortbewoog op een oxboard (soort segway, maar dan zonder stang). De serie had zowel stilstaande als bewegende beelden. Manfred Jägersberg liet ons vervolgens de paardenkop nevel (horsehead nebula) zien. Altijd bijzonder en mooi om deze series van Manfred te zien. Terug op aarde bracht Job van de Groep ons naar Friesland met een oude serie Klokkenstoelen. Dit vanwege zijn tentoonstelling Verscholen Erfgoed – Friese Klokkenstoelen driedimensionaal dat te zien was in Leeuwarden. Een serie die ik in januari ook in het programma had opgenomen was I’am a train van René Vonk. In januari werd deze serie niet correct vertoond. Een zeer leuke serie waarbij de titel niet willekeurig is gekozen. Daarna had ik een ISU code geprogrammeerd, inzendingen van buitenlandse 3D-verenigingen (NVvS doet ook altijd mee, benader Gert-Jan Wolkers als je je eigen foto’s wilt inzenden). Jos Post liet ons nog foto’s zien van het Reddingsmuseum Den Helder. Ikzelf nam jullie mee naar Peking voor een kijkje in de Verboden Stad, het grootste paleizencomplex te wereld. De ochtend werd afgesloten door de serie Cimetière de Verdun van René Vonk.

Na de lunch (en na dia’s en video’s van leden) nam Manfred Jägersberg ons weer mee naar het heelal met een time-lapse van een supernova. Jan Menzinga had foto’s gemaakt van een ballonfestival in Meerstand (Groningen). Vele ballonnen gingen daar de lucht in, waaronder de grootste ballon van Europa. In de ochtend hadden we de begraafplaats van Verdun al gezien, nu was het de beurt aan Verdun zelf, uiteraard ook door René Vonk in beeld gebracht. Roland De Raeve heeft ons al vele steden laten zien. Nu was het Delft dat we te zien kregen. Vervolgens was het tijd voor wat lente met de serie Keukenhof die door mijzelf gemaakt is. Het 2e blok werd afgesloten met een oude, maar zeer mooi in beeld gebrachte serie over wolken in 3D van Luk De Rop.

Na de pauze gingen we naar Leiden met Roland De Raeve. Uiteraard niet fysiek, maar wel mooi in 3D in beeld gebracht. Emile Moresco liet ons gescande dia’s zien middels de serie Rond de wereld in 7 minuten. De serie liet zien dat het de moeite loont om je mooie dia’s toch maar te digitaliseren. René Vonk schotelde ons voor de vierde keer deze dag iets moois voor met de serie Village détruit. Daarna was het tijd voor een reisje naar Noorwegen. Jan Menzinga liet ons zien wat voor moois dit land fotografen te bieden heeft. Ik had een oude serie van Tasmanië omgezet naar het nieuwe formaat. Theo van Dam en Manfred Jägersberg hadden een serie gemaakt van een museummijn in Duitsland. Ook deze serie had zowel stilstaande als bewegende beelden. Zeer mooi in beeld gebracht. De dag werd afgesloten in Oostmahorn door een serie van Jos Post.

John Klooster