Verslag van de 215e verenigingsdag 25 november 2023

Bij de start van het ochtendprogramma waren er ca. 30 leden aanwezig, maar dat aantal liep in de loop van de dag op tot ca. 35.

Job van de groep opende als vicevoorzitter de verenigingsdag omdat onze voorzitter Dennis Boersma vanwege gezondheidsproblemen niet aanwezig kon zijn. In zijn welkomstwoord bedankte Job alvast het projectieteam en de programmasamensteller voor hun inspanningen. Ook maakte hij melding van een korte extra ALV op de verenigingsdag in januari 2024. Tijdens deze ALV zal de leden worden gevraagd in te stemmen met het organiseren van het 25ste ISU-congres in 2025 in Wageningen.

Als opening van het projectieprogramma zagen we een op Halloween geïnspireerd griezelfilmpje gemaakt door Kees Kloosterboer. Zijn tweede bijdrage was een serie van foto’s gemaakt door de 8 deelnemers aan de excursie van regio West naar Enkhuizen, Medemblik en Hoorn, voorzien van een toelichting door Kees. Ook zagen we van hem de serie Terra Ultima met conversies van 2D naar 3D van afbeeldingen uit het gelijknamige boek van Raoul Deleo en Noah J. Stern met als ondertitel De ontdekking van een onbekend continent. Met kleurrijke, gedetailleerde tekeningen doet Raoul verslag van zijn expedities en van de wonderbaarlijke dieren, planten en landschappen die hij er aantrof. De laatste serie van Kees deze dag betrof foto’s die waren gemaakt tijdens de tentoonstelling Metamorphosis van de Australische kunstenaar Patricia Piccinini in de Kunsthal in Rotterdam. De soms absurdistische beelden deden denken aan werken van Salvador Dali, waarbij in haar toelichting ook maatschappijkritische vragen doorklonken. De muziek was passend gekozen, want dit was Metamorphosis van Philip Glass.
Arjen Spiekstra nam ons mee naar het Máximapark gelegen aan de westkant van Utrecht, tussen Leidsche Rijn, Vleuten en De Meern. Het park dat bijna zo groot is als de binnenstad van Utrecht is een groene oase met in mei veel bloeiende rododendrons en azalea’s, maar ook daarnaast veel vaste planten in een ontwerp van de tuin- en landschapsarchitect Piet Oudolf.
Vanuit Nederland gingen we naar Griekenland waar Jaap Hos de serie Meteora had gemaakt en zo kregen we in Kalambak in Noord-Griekenland een aantal kloosters te zien die op rotspilaren zijn gebouwd en zo als het ware in de lucht zweven zoals het woord meteora aangeeft. Deze kloosters zijn met bijna onmenselijke inspanningen gebouwd omdat de bouwmaterialen zo’n 40 m omhoog moesten worden getransporteerd. Het bouwen van de Stefanos duurde zo’n 22 jaar en het was dus eigenlijk ook een soort monnikenwerk.
Van Rik van Schagen waren twee series in het programma opgenomen: Lyon en Schiedam. Tijdens de vorige verenigingsdag nam hij ons al mee naar een museum in Lyon, maar nu zagen we de stad met al z’n hoogteverschillen en soms als brede-basis gefotografeerd. In de serie Schiedam liet Rik sfeervolle en mooie foto’s van de oude stad zien waarbij de spiegelingen in het water bij windstil weer heel mooi waren. Het pand van Wed. J. Florijn was op enkele foto’s in beeld, als een soort illustratie dat Schiedam dé jeneverstad is.
Robert van den Brink nam ons mee naar Ballonvaart 2023, waarbij hij een van de passagiers was. Bij het maken van deze serie had hij gebruik gemaakt van zelfgekoppelde Gopro 3 camera’s met daarbij een lensafstand van 3 cm.
Van Job van de Groep waren drie series in het programma opgenomen. In de eerste serie zagen we foto’s van het Boomkroonpad in de boswachterij Gieten-Borger. Doordat de bomen na de aanleg van het pad zijn gegroeid, liepen we tussen de boomkronen in plaats van eroverheen. Job nam ons in zijn tweede serie mee naar het Omroep Zender Museum aan de Biezendijk 3 in Lopikerkapel. Daar is allerlei zend- en meetapparatuur uit vroeger tijden te zien en alles werkt nog! Vrijwilligers die er destijds hebben gewerkt, verzorgen nu rondleidingen. Zijn derde serie had als titel De avontuurlijke klim, waarbij foto’s waren gemaakt vanaf bouwsteigers rond de Sint Janskathedraal in Den Bosch. Deze steigers zijn geplaatst ter voorbereiding van reparatie- en onderhoudswerkzaamheden vanaf februari 2024. Ook als bezoeker kun je daarbij tot op hoog niveau de constructie van de basiliek met rijk versierde steunberen bekijken (nog mogelijk t/m 14 januari), wat mooie stereofoto’s oplevert.
Peter Bloemendaal nam ons mee naar Saint Dié des Vosges, waar in 1990 en daarmee ruim 200 jaar na de Franse revolutie de vrijheidstoren Liberté is herbouwd. Op een hoogte van 13 en 16 m boven de grond zijn er zalen en op 20 m hoogte heb je vanuit een uitkijkpost een fraai uitzicht.
Ook van René Vonk waren er drie series in het programma opgenomen. In zijn eerste serie nam hij ons mee naar Museum in Beweging, in Hooge Mierde (N.-Br.), waar de geschiedenis uit de jaren 1939-1950 vanuit militair perspectief wordt nagespeeld. Zijn tweede serie had als titel European Collodion Weekend en het was een terugblik op de fotografie uit het analoge tijdperk met ontwikkel- en fixeerbaden en alles wat er verder in de doka moest worden gedaan om van een opname op een glasplaat een mooie foto te verkrijgen. De serie Steprace als derde bijdrage was een verslag van de 50ste steprace van Rotterdam naar Den Hout in 2023. Wat opviel was dat voor deze sportmensen de Turbana-banaan de perfecte energiebron lijkt te zijn en daarvan werden ze tijdens de rit dan ook voorzien.
John Klooster had van zichzelf de serie Zuiderzeemuseum in het programma opgenomen. We maakten aan de hand van perfecte foto’s als het ware een wandeling door het buitenmuseum dat is opgezet als een klein vissersdorpje. De muziek was toepasselijk gekozen, want we hoorden Vader Abraham met zijn lied Daar in dat kleine café aan de haven en Sylvain Poons en Oetze Verschoor zongen de Zuiderzeeballade.

Het eerste programmaonderdeel na de lunchpauze was de Stereofotocompetitie. Dit jaar bestond de jury uit Ernest van Loon en Hans Ketelaar. Zij hadden zich gebogen over 132 foto’s door in totaal 17 leden aangeleverd. De ingezonden foto’s zijn verdeeld over de categorieën Algemeen (A), Landschappen en Natuur (L) en Overige (O). Bij deze laatste categorie ging het om geconverteerde dus niet niet-oorspronkelijke stereobeelden. Doordat meerdere foto’s een gelijk aantal punten hadden gekregen van de jury, was er soms sprake van een gedeelde 1e, 2e of 3e prijs.
Door de jury zijn als prijswinnaars aangewezen Jes Spoelstra en Luk De Rop (1e prijs A), John Klooster en Job van de Groep (2e prijs A), Dennis Boersma (Eervolle vermelding A), Erwin Dammers (1e prijs L), Robert van den Brink (2e prijs L), Ronald Schalekamp en Jan Menzinga (3e prijs L) en John Klooster (Eervolle vermelding O). Leden konden hun stem uitbrengen als publieksjury en daarvan hebben 10 leden gebruik gemaakt. Daardoor vielen Jes Spoelstra (A), Robert van den Brink (L) en Erwin Dammers (O) nogmaals in de prijzen. Alle prijswinnaars voor zover aanwezig ontvingen uit handen van Job hun oorkonde(s). Meer informatie over de uitslag zal worden gepubliceerd in 3D-Bulletin 228.

In Dia’s en Video’s van leden liet Erwin Dammers zien hoe hij tot op 7.20 m hoogte stereofoto’s kan maken door de gekoppelde camera’s te bevestigen op een frame aan een telescoopstok. Ook had hij geëxperimenteerd met een GoPro onder water.
Peter Bloemendaal liet van de Bugaberg geconverteerde 3D-foto’s zien die hij met de LeiaPix Converter had gemaakt (zie voor meer info over de LeiaPix Converter 3D-Bulletin 222 en 223).
Theo van Dam liet het resultaat zien van het scannen van losse dia’s van Den Haag die waren gemaakt door Wim Berssenbrugge.
De serie Český Krumlov van Jes Spoelstra was een 3D-video van de ISU-congreslocatie in 2022 in Tsjechië gemaakt met Google Earth. De beelden hadden een maquette-achtige uitstraling.
De serie Stil in Amsterdam van Wiebe Halbersma was een illustratie bij Ramses Shaffy’s song ‘t Is zo stil in Amsterdam. In coronatijd kon je opnamen van verstilde straatbeelden in Amsterdam maken, wat Wiebe dus had gedaan.
Willebrord Dorresteijn had een video gemaakt met als titel Caravane. Het bleek te gaan om de start van de Tour de France in 2015 in Utrecht en een bonte stoet aan fietsen passeerde daarbij de revue. De laatste serie van deze verenigingsdag was gemaakt door Leo Akershoek, destijds een actief lid en trouwe bezoeker van de verenigingsdagen. Een herseninfarct betekende voor hem het einde van zijn stereohobby en eind december 2022 is hij op 87-jarige leeftijd overleden.
Job van de Groep had al in 2011 een digitale show gemaakt op basis van de door Hugo de Wijs gedigitaliseerde dia’s en de originele geluidsband en deze recent omgezet naar een huidig beeldformaat. In deze serie van een reis van Leo in 1994 naar De Baliem Vallei zagen we beelden van een hooggelegen vallei in het centrale berggebied van de Indonesische provincie Papoea, een onderdeel van het voormalige Nederlands Nieuw-Guinea. Door deze vallei stroomt de woeste rivier Kali Baliem. We zagen ook hoe de bereiding van een geslacht varken plaatsvindt. Je zou dit slow cooking kunnen noemen, want het varken wordt enkele uren gestoofd op hete stenen. Het was mooi om de stem van Leo nog eens te horen in het ingesproken commentaar.

Al met al was het een geslaagde dag, niet alleen vanwege de vertoonde series en de oorkondes die konden worden uitgereikt, maar ook door de liveontmoetingen.

Sophieke Nijhuis-Bouma