Details Online-bijeenkomst op zaterdag 31 oktober

Hieronder vindt u de details om deel te kunnen nemen aan de eerste NVvS online-bijeenkomst op zaterdag 31 oktober.
Het officiële programma start om 15:00 uur en zal ongeveer een uur duren. Maar vanaf 14:30 uur kunt u zich al aanmelden in Zoom om te kijken of uw beeld en geluid goed werken en om met andere deelnemers te praten. Ook na afloop is er de mogelijkheid met elkaar na te praten en uw mening te geven over deze vorm van bijeenkomst.
Stel u op de hoogte van de Zoom-etiquette hieronder. Dan beperken we verstoringen tot een minimum. Bij aanhoudend verstorend gedrag behouden we ons het recht voor u uit de sessie te verwijderen.
Heeft u nog geen ervaring met Zoom kijk dan hieronder bij Zoom in het kort.
Vrijdagavond 30 oktober tussen 20 en 21 uur is er een testsessie waar u even kunt proberen of alles werkt. Mocht u problemen ondervinden stuur dan een e-mail naar host@stereofotografie.nl.

Details voor de bijeenkomst op zaterdag (en de testsessie op vrijdag) vindt u op het besloten deel van de website. Abonnees op de nieuwsbrief krijgen een nieuwsbrief met deze informatie over de bijeenkomst. Gebruikersnaam en wachtwoord om in te loggen op het besloten van de website vindt u op pagina 2 van 3D-Bulletin 218 onder het kopje ‘Internet’.

Het merendeel van de stereobeelden zal als anaglief getoond worden of in het StereoPhoto Maker Universal View formaat (anaglief + LRL). Zorg dus dat u een rood-cyaan anagliefbril bij de hand hebt.

Zoom-etiquette

Microfoon
Bij start van uw deelname staat uw microfoon standaard dicht (in het Engels: mute).
Wilt u wat zeggen klik dan op het microfoon-icoontje of op de ‘unmute’-knop. Bent u klaar met spreken zet de microfoon dan weer dicht. In Zoom is de deelnemer die (het meeste) geluid maakt in beeld. Dat zou degene die aan het woord is moeten zijn. Het is storend als het beeld plotseling naar u verspringt omdat u in het kopje koffie roert dat vlak bij uw microfoon staat.
Gebruikt u een headset (koptelefoon met microfoon), zorg dan dat de microfoon niet in het pad van uw adem zit om hijggeluiden te voorkomen.

Camera
Als uw camera aanstaat dan kunnen de andere deelnemers u zien. Houd daar rekening mee.
Kleed en gedraag u alsof u op een verenigingsdag in Huizen bent.
Beperk de hoeveelheid beweging in uw beeld. Dat leidt de aandacht van de andere deelnemers af. Zet de camera even uit als u toch iets moet pakken, even wegloopt, …

Naam
Vul bij de start van de deelname uw normale naam in waarmee u aangesproken wilt worden. Bij voorkeur voornaam plus achternaam maar als u het liever wat formeler houdt mag u in plaats van uw voornaam ook uw initialen gebruiken. Dan weten we met wie we te maken hebben als u spreekt, ook als u geen camera gebruikt.

Verloop tijdens het programma
De ‘host’ heeft de regie over de Zoomsessie.
Tijdens het ‘officiële’ programma zet de host alle microfoons dicht. Uw unmute-knop werkt dan niet. Dat geeft de spreker de kans ongestoord zijn verhaal te doen. Wilt u een vraag stellen of een opmerking maken dan kunt u dat in het chatvenster typen. De host zal dat in de gaten houden en op een geschikt moment de vraag namens u stellen zodat de spreker daarop kan reageren. Als u toch iets wilt zeggen dan kunt u in het ‘participants’-venster op het handje (raise hand) klikken. De host kan u dan uitnodigen uw microfoon open te zetten.

Zoom in het kort

Zoom is een vorm van videobellen met meerdere personen tegelijkertijd.
Zoom is te gebruiken op een computer (PC en MAC) en op een tablet/smartphone. Dat kan als webapplicatie in een webbrowser en als applicatie/programma, de Zoom Client. De Zoom Client geeft net wat meer mogelijkheden en gebruiksgemak dan de web-versie.

Het is niet nodig een Zoom-account aan te maken. Voordeel van een Zoom-account is dat een aantal instellingen online bewaard worden. Het Basic Zoom-account is gratis. Daarmee kunt u ook al zelf Zoomsessies organiseren, zij het met wat beperkingen. Via Zoom kunt u uw computerscherm delen zonder dat de ander controle over uw computer krijgt. Praktisch als u op afstand iets wilt uitleggen of even met iemand wilt meekijken.

Voor Zoom is een computer nodig die met het internet verbonden is en waar je tenminste geluid mee kunt afspelen. Als u op bijv. Youtube filmpjes kunt afspelen met geluid dan is dat al voldoende. Dan kunt u in ieder geval meekijken en luisteren. Heeft u een microfoon dan kunt u ook meepraten. En heeft u een webcam dan kunnen de andere deelnemers u ook zien. Dat laatste is minder belangrijk en als uw internetverbinding een beperkte bandbreedte heeft ook af te raden.
Tablets en smartphones hebben standaard internet, geluid, microfoon en camera. Zorg wel dat u via WIFI verbonden bent tenzij u een grote databundel heeft.

Zoom zelf is helaas niet in het Nederlands beschikbaar, maar als u een beetje Engels kent dan wijst het zich grotendeels vanzelf. Voor een beknopte Nederlandstalige Zoom handleiding volg de link naar de HTML5 Stereo Viewer bijdragen (zie de details voor de bijeenkomst op het besloten deel van de website).

Voor de details moet u wel eerst zijn ingelogd!